fbpx

Pentru mine fotografia este o călătorie.

Un zâmbet de la o persoană necunoscută pe stradă.

O amintire cu un cuplu prietenos din casa lor.

Un cadru pe plajă, în lumină de apus, cu prietenii și iubita.

De ce?

Pentru că îmi place lumina, îmi plac oamenii, îmi place ce legături se pot crea și in ciuda faptului că nu sunt mereu grozav cu cuvintele, ce povești pot spune, prin simpla înghețare a unui mic, scurt, unic moment în timp.
Pentru că e tot ce știu să fac mai bine și mai frumos.
Pentru că asta am vrut să fac și am făcut dintotdeauna.

Cum?

Cu drag și atenție.

Ce?

Fotografie, de nuntă în special

Pasiunea pentru imagine am avut-o dintotdeauna, însă starea financiară a familiei mele nu mi-a permis accesul la o cameră foto, nici chiar una modestă. Admiram fotografiile din cataloagele de cosmetice, reclamele la haine de la marile case de modă, imaginile din zone exotice sau dificile din National Geographic, mă minunam la fotografiile cu camere foto profesionale care păreau atunci incredibil de scumpe.
Îmi amintesc o data când am fost luat în vacanță de către unchiul și mătușă mea, că am fost certat că fac prea multe fotografii (cu camera unchiului) la peisaje și diverse lucruri și prea puține cu noi 🙂
Povestea mea începe la 19 ani când mi-am convins mama să îmi cumpere prima cameră foto. Îmi promisese că dacă întru cu bursă la poli face un credit și mă ajută. Ne-am ținut amândoi de cuvânt și așa am început.
Spre dezamăgirea ei am renunțat la poli și m-am înscris la arte, din păcate nici aici nu am găsit ce îmi doream așa că am început să studiez pe cont propriu. Mici proiecte, multe dificultăți, puțini bani aici, acolo. Pornind de la o cameră foto modestă (450D) mi-am încropit un mic kit foto, realizând albume pentru absolvenții de liceu, câteva colaborări cu niște site-uri de mașini, multe colaborări (pro-bono) cu colegele de la modă din facultate. La un moment dat am reușit să cumpăr a doua cameră și o dată ce am mai prins încredere în abilitățile mele am început să îmi ofer serviciile la nunți.
Aproximativ 6 ani mai târziu de la prima nuntă, sute de mii de fotografii, sute de clienți, zâmbete și amintiri frumoase, ba chiar câteva prietenii neașteptate, sunt aici pentru a vă ajută să va spuneți povestea voastră.

Fotojurnalistic?

Un termen care sună vag și poate duce cu gândul la fotografiile de presă. În fotografie însă, de nuntă în cazul nostru, reprezintă un mod de fotografiere ce spune obiectiv o poveste, un rol de observator ce nu intervine în cursul acțiunii, mai este numit și documentar sau “instantanee”. O provocare deosebită, pentru că nu poți controla niciun factor, însă trebuie să surprinzi momente cheie și în același timp să o faci într-un mod creativ.

Fashion?

Din cauza suprafolosirii termenului pentru mine a devenit foarte amuzant, văzându-l poate puțin prea des menționat cu mândrie la diverse evenimente românești televizate de slabă calitate sau pe haine foarte “fesăn” făcute din fâs.
În fotografie vorbim însă de compoziții atente, lumina rafinată, sincronismul artelor-la o ședința foto de modă vorbim de un număr de persoane fiecare expertă în domeniul lor-machiaj, coafură, stilist, decorator, model, fotograf etc, exact că la o nuntă 🙂

Clasic? Conservator? Old-school?

Includ aici doar fotografii de grup. “Atenție la poză”, “Ochii la mine”, “Zâmbim” “OK!”. Necesare? Desigur. Artistice? Poate. Uneori. Dar nu prea 🙂
La nunți regăsesc un amestec din toate trei. Mare pare a timpului vorbim de fotojurnalism, combinat un pic cu fotografia controlată (“fashion”) și mai trebuie să facem și câteva fotografii de grup cu familia, nu?
Folosesc în mare parte lumina naturală, chiar și atunci când complimentez scena cu un blitz, precum la restaurant, mă asigur să păstrez din lumina ambientală a localului pentru a face niște imagini cât mai naturale.
Doar pentru cei curioși, cât timp va plac imaginile unui fotograf, ar trebui sa îl judecați doar prin prisma lor. Nu ar fi rău însă să aibe o cameră de backup.
Camere
2 x Canon 5D mark III
Camere profesionale deosebit de robuste, cu o calitate a imaginii excelentă sistem de focalizare impecabil și scriere simultană pe 2 carduri pentru a garanta siguranța imaginilor realizate.
Suficiente baterii și carduri pentru peste 3000 de fotografii 🙂
Obiective
Sigma 35mm ART f/1.4
Cel mai folosit obiectiv, deosebit de clar, luminos, precis în focalizare, rezistent la contra lumina și cu nuanțe neutre a culorilor, mă ajută să fac față oricăror condiții și să modelez culorile exact așa cum îmi doresc.
Canon 100mm f/2.0
Obiectivul meu preferat, care mă ajută să realizez niște portrete deosebite, să fur imagini de la distanță fără să fiu observat și să vă predau niște cadre absolut superbe.
Canon 50mm f/1.4
Umple spațiul dintre cele două, util în anumite situații unde am prea mult sau prea puțin puțin spațiu.
Olympus 24mm f/2.8
Un obiectiv vintage, foarte micuț și simpatic, cu care pot obține efecte foarte frumoase de flare.
Blitzuri
Canon 580EX II / Metz 48
Mă ajută să controlez lumina la restaurant și să îngheț mișcarea pentru a avea fotografii foarte clare cu voi dansând.
Multe alte accesorii mai mult sau mai puțin importante.
Le țin într-un hardcase HPRC 2550w2017.
Un pic de fotografie, lumină, reflexii, ora de aur, etc 🙂
Cam toate animalele
(am avut multe animale de casă pe când eram copil)
ÎNGHEȚATĂ
(cu fistic de la Puro & Bio, trebuie să încerci, e preferata mea)
Plimbările lungi, bicicletele, avioanele
(în capul meu sunt în aceeași categorie dintr-un motiv sau altul)
Wes Anderson (Grand Budapest Hotel), Ridley Scott (Gladiator),
Christopher Nolan (Interstellar), Gaspar Noe (Love)
Jimmy Hendrix, Iron Maiden, Mumford and Sons, James Bay
Guilty pleasures: Cola Zero și un Burger
Să cânt (cam nașpa) la chitarele mele

Cam atât despre mine, dar abia aștept să vă cunosc pe voi!